Left Shop nog even verder
Besteloverzicht

Je mandje is leeg :(

Wat je ook vast leuk vindt
€595 €895
Valentijnsellende

Valentijnsellende

waaroooommmm????

Waarom doen we het toch? Meedoen met die commerciële ellende? Is liefde zo niet ingewikkeld genoeg? En ok, wanneer je iets ontvangt is het leven fantastisch. Maar hoe vaak heb je niet vergeefs bij de brievenbus gelegen? Of erger, verwachtte je dat je een mooie bos bloemen van je vent zou krijgen, om de bewuste dag, om 8 uur maar half huilend naar bed gaat, omdat ie het vergeten is, omdat jou geheime liefde echt gewoon 0 interesse heeft getoond, of omdat jouw vent het onzin vindt en dus voor het gemak heel de dag maar overslaat. Geen rozen, geen kaart, helemaal niets. En toch, toch blijft er die hoop. Die stille hoop, dat dit jaar anders is, dat, wat je altijd in romantische films ziet, jou dit jaar gaat overkomen. En dat is dus precies wat Valentijnsdag groot houdt, hoop!

heb jij meegedaan? 

Afgelopen week heb ik een enquête gehouden via Instagram. Een hele hoop vragen over the do’s and don’ts op Valentijnsdag, waar ergeren de meeste dames zich aan. Waar worden ze juist heel gelukkig van en wordt er überhaupt nog iets verwacht de 14de? Er werd massaal (lees 150 dames) meegedaan en wat er uitkwam was deels verrassend….. en deels ook totaal voorspelbaar! Want eerlijk, mannen blijven mannen….. Lees je mee?

de dames

Ok, eerst even een de deelnemers in het kort. Verreweg de meeste van mijn volgers zijn vrouw en dan met name dames tussen 25-45 jaar oud. Het grootste deel (86%) hiervan gaf aan in een serieuze relatie te zijn. Dan zou je denken, die zitten gebakken…. Want kom op, zo aromantisch zijn de mannen (en vrouwen) toch ook weer niet….? Nou wel dus! Want van al deze dames (lees, die in die serieuze relaties)  verwacht maar 13% iets te ontvangen voor Valentijnsdag. Uiteraard behoor ik ook bij de overige 87%, voor wie mij al wat langer volgt best logisch, gezien Flip zijn track record in cadeaumissers (of missend beter gezegd).

Dan was er nog een klein groepje dat (stiekem) een oogje heeft op iemand. Voor deze dames zou Valentijnsdag natuurlijk een uitgelezen kans zijn. Want daar draait heel de dag eigenlijk om toch? Niet dus, want maar 28% van deze dames geeft aan actie te gaan ondernemen. De overige 72% is van plan om achter de geraniums te gaan zitten wachten tot deze prins op het witte paard voor de deur staat. Zo zonde als je het mij vraagt!

geschiedenislesje? 

Want, hoewel er nog veel onduidelijk is over de herkomst van deze romantische dag (ik zal je niet vervelen met een 3 kantjes tellende geschiedenisles, google maar gewoon 😉) is een ding wel bewezen, er worden al honderden jaren anonieme kaartjes en bloemetjes gestuurd naar onwetende ontvangers. De oudste Valentijnskaart ooit terug gevonden stamt uit ongeveer 1400 en is nog te vinden in het British Museum in Engeland. De insteek was duidelijk, je hebt een oogje op iemand, je durft het niet in zijn of haar gezicht te zeggen, dus je wacht op deze mooie dag en schrijft al jouw emoties op een kaart…. Hopende dat de ontvanger, ja wat eigenlijk? Jouw handschrift herkend? Visioenen krijgt, na het ontvangen van de kaart, van jouw gezicht? Gewoon voelt dat het jouw kaart is? Nee je hoopt dat het gevoel compleet wederzijds is en dat de ontvanger dus binnen 10 minuten na ontvangst bij je op de stoep staat.

En daar is het dus precies allemaal om begonnen, uiten van de liefde aan onbewuste ontvangers. Uiteraard is het inmiddels compleet uit de hand gelopen en een grote commerciële pleurisbende. Maar waarom geen gebruik maken van waar deze dag voor bedoeld is? Het kan echt zoveel moois brengen. Helaas is deze romantische trend behoorlijk achter aan het geraken. Volgens de enquête heeft slechts 39% van de dames wel eens een kaart ontvangen van een geheime aanbidder. Jammer, zo jammer. Heren, mochten jullie dit lezen: WIJ VINDEN DIT LEUK, ECHT! Maar dames, wij zijn natuurlijk nu wel geëmancipeerd genoeg om het heft in eigen handen te nemen toch?

doe het nou gewoon!

Dus stuur die kaart! Laat een briefje achter. Of, zoals een van de dames naar mij stuurde:  laat een kindje uit je skiklas een briefje met jouw telefoonnummer geven aan die leuke vent die bij de gondel werkt en kijk waar het schip strand. Geen idee wat voor kaart je zou moeten sturen? Hou het luchtig! De meeste mannen schrikken zich het leplazarus wanneer ze een over-romantische liefdes verklaring ontvangen. Dus hou het leuk, met wat humor kom je een heel eind. Zo blijkt ook uit de enquête, 53% van de dames gaf aan liever te gaan voor humor dan zoeter dan zoet.  Kijk maar naar deze kaarten, een lach gegarandeerd. 

de ballen

Op de vraag: wat zou je nou heel graag willen krijgen voor Valentijnsdag? Antwoordden de meeste dames: een kaart en op de tweede plaats: RUST! Zie, wij zijn eigenlijk heel snel blij. Een kaartje en een dagje zonder etters en we zijn zielsgelukkig. Op de vraag: wat denk jij dat de heren graag zouden ontvangen? Daar waren alle dames het wel over eens: het kan ze geen bal interesseren. En toch, toch weet ik zeker dat ook die droogkloten stiekem wel blij worden van dat extra beetje aandacht.

En het hoeft niet groots en duur te zijn, he. Volgens de enquête geeft de gemiddelde vrouw tussen de €10 en €25 uit aan een Valentijn cadeau. Dit gaat in de meeste gevallen op aan kaarten, chocolade en romantische kleine cadeautjes als beertjes. Moet ik wel zeggen, dat beertjes misschien beter vervangen kunnen worden door een kluskaart of een schroevendraaier. Want, kijkend naar mijn vent, die beer belandt ergens in een hoek, verstoft of erger. Mannen missen dat gen over het algemeen compleet. En heb je nou een broer, vriend of ander single mans persoon in je omgeving, die echt totaal geen idee heeft hoe hij het aan moet pakken met de dames. Dan is dit boek het ultieme (Valentijns) geschenk. Zie, een man (of vrouw) met humor heeft de halve wereld!

 

missende genen

Dat ze dat gen missen, blijkt ook wel uit de vraag: waar erger je je het meest aan, bij mannen op Valentijnsdag? Verreweg de meeste dames antwoordden: dat ze het vergeten of er vanuit gaan dat ik er niets om geef. Zo komen ze er wel weer heel makkelijk vanaf. Er waren ook heel veel dames die dus gewoon nog nooit iets liefs van hun vent kregen voor Valentijnsdag. Gelukkig zijn er ook mannen die er wel moeite voor doen. Zo las ik over 2 huwelijksaanzoeken en ja, toegegeven, daar kom je maar een keer mee weg, maar toch mooiste cadeau ooit. Er wordt fanatiek met rozen gestrooid, er werd gekookt, kaarten gestuurd en ontving mijn eigen zusje niet één, niet twéé maar wel drie keer dezelfde ballon voor Valentijnsdag. Maar, ze mag niet klagen, want ze kreeg dus wel drie jaar een ballon! En dan nog de Valentijn bloopers, zoals de dame die een lekkere fles parfum had moeten krijgen voor Valentijnsdag. Deze werd bij de buren verderop bezorgd, maar de dame die het pakketje ontving bleef bij hoog en laag volhouden dat ze niets ontvangen had. Zullen we het dan maar houden op: It’s the thought that counts? 

friends rule

Wat wel opvalt is dat meer dan de helft van de dames ook iets liefs doet voor hun vriendinnen op Valentijnsdag. En eerlijk, dat zouden we eigenlijk allemaal moeten doen! Want zeg zelf, zij waarderen het tenminste! Nee het is niet romantisch en nee niet hoe Valentijn ooit bedoeld was, maar het gaat om de liefde toch? En ook familie wordt er steeds meer bij betrokken. Zo was er ook een dame die niet alleen haar man Valentijns chocolaatjes cadeau deed, maar ook haar twee zoontjes. En dat voorbeeld neem ik graag over. Want voor die twee etters voel ik meer liefde dan welke kaart dan ook kan omschrijven.

 

 

Wat je ook doet deze Valentijn, doe het met liefde (en een knipoog)!

Heel veel liefs, 

Bianca

 

 

Bianca Maas

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.